Geef je online advertentiecampagne een boost met Webmaster Tools

Online marketing Blog

Je kunt een aantal dingen doen om je online aanwezigheid te vergroten. Zo kun je content schrijven voor je website, links uitruilen of gastblogs schrijven. Maar het is slim om, voordat je dit gaat doen, te checken hoe je website er vanbinnen uitziet. Er komt veel bij kijken als je je website hoger wilt laten ranken op Google. Niet alleen het design en de content zijn belangrijk, maar ook de technische aspecten aan de backend van de site zijn belangrijk. Denk daarbij aan paginasnelheid, robots, sitemaps en de grootte van afbeeldingen. Als je een site eenmaal hebt gebouwd of als je een CMS als Wordpress of Blogger gebruikt, weet je niet altijd (meer) welke elementen je website nou ook alweer bevatte. Ook is iets als paginasnelheid niet van binnenuit te meten. Om te achterhalen wat je nog kunt of moet doen om je website van binnenuit te optimaliseren bestaan er een aantal programma's die een complete analyse uitvoeren.

Google Search Console en andere Webmasters

Voorheen Google Webmaster Tools, nu hernoemd naar Google Search Console. Dit is het programma dat Google gebruikt om websites te analyseren op functionaliteit. Het geeft aan wat er mist voor een optimaal functionerende website en daarmee dus wat je kunt doen om je ranking te verbeteren. Het geeft je website een score van 0 tot 100, waarvan 85 een voldoende is (schrik niet, de standaardscore is voor iedereen sowieso al vrij hoog) en afhankelijk van hoe goed je website in elkaar zit kun je een heel scala aan verbeteringssuggesties verwachten. Google helpt je verder niet met het daadwerkelijk aanbrengen van verbeteringen. Ze doet puur en alleen suggesties. Alle suggesties staan weliswaar uitgelegd in de helpsectie van Google Webmasters, maar dit zijn vaak onoverzichtelijke en onnodig lange lappen tekst waar je niet veel wijzer van wordt.

Uiteraard gelden de standaarden van Google Search Console alleen voor Google's zoekmachine. Elke zoekmachine heeft zijn eigen standaarden om websites te ranken en daarom heeft elke grote zoekmachine zijn eigen Webmaster Tools. Zo heeft Bing als analyseprogramma Bing Webmaster Central en Yahoo gebruikt Yahoo SiteExplorer. Er is geen kwestie van goede of slechte zoekmachines, het is maar welke je denkt dat jouw doelgroep gebruikt en hoe het er op het moment voorstaat met de markt. In Nederland is Google's marktaandeel grofweg 90% en is het dus slim Google Search Console te gebruiken om je website te optimaliseren. De vraag is hoe lang dit zo blijft. In de VS heeft Google slechts 60% van de markt in handen, dus daar is het wellicht interessant wat meer onderzoek te doen naar zoekmachinegebruik. Welke Webmaster Tools je ook gebruikt, het is hoe dan ook de beste manier om de technische aspecten van je site te optimaliseren.

Delen

9 maart 2016

Van de Middeleeuwen naar de 21e eeuw

Sinds ik met pensioen ben, heb ik zee├źn van tijd om als vrijwilliger evenementen in het teken van de Middeleeuwen te ondersteunen. Van een LARP (een soort verkleedspel voor volwassenen) tot een lezingenavond over monniken: ik doe het allemaal. Omdat hier nooit zoveel publiek afkwam (dat zelf uit de Middeleeuwen leek te komen), ben ik mij een beetje gaan verdiepen in hoe deze evenementen populair te maken. Na wat rondneuzen kwam ik erachter dat online marketing hiervoor het beste is: zo bereik je immers de jeugd. In dit blog zal ik jullie op de hoogte houden van wat ik allemaal leer over websites, sociale media en andere zaken.